1 av 4
En dansk KFOR-soldat i Kosovo 2008. Foto: Bela Szandelszky/AP/TT
2 av 4
Norska soldater i Maimane i norra Afghanistan. Foto: Lars Magne Hovtun/Norska försvaret/TT
3 av 4
Svensk soldat med kulspruta ovanpå ett stridsfordon. Foto: Fredrik Sandberg/TT
4 av 4
Arkivbild av finsk soldat vid slaget i Salla 1939 under vinterkriget mot Ryssland. Finlands oro för Ryssland består än idag.

Norge och Danmark rekryterar yrkesmilitärer via värnplikten

Sverige är störst, men spenderar minst på militären. När framtidens svenska försvar nu diskuteras lyfter försvarsminister Peter Hultqvist (S) fram Natomedlemmarna Danmark och Norges modell för att lösa bristen på svenska soldater.

Försvarsmakten kan göras om igen. För att möta avsaknaden av 7 000 deltidsanställda vill försvarsminister Peter Hultqvist (S) att Sverige ska snegla på Natomedlemmarna Norge och Danmarks försvarsmodeller.

Gemensamt för dem är att de kombinerar yrkesmilitär med en liten andel värnpliktiga. Lumparna utgör sedan rekryteringsbas för yrkesmilitären. Länderna spenderar också en betydligt större andel av sin bruttonationalprodukt på militären än Sverige.

Samtidigt står Finland kvar som sista västland med totalförsvar. Landet kallar 80 procent av de unga männen till värnplikt men spenderar inte en större andel av sin BNP än Norge och Danmark.

Finlands historia med konflikt med Ryssland och den över hundra mil långa gränsen mellan länderna är bidragande orsaker till att landet behållit allmän värnplikt in i 2010-talet.

Lilla landet Island har gått med i Nato men finansierar ingen egen militär utöver kustbevakning. I stället sköter Norge luftförsvar över ö-nationen.

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".