En konvoj av Peshmergastyrkor välkomnas av turkiska kurder. Foto: ILYAS AKENGIN/TT

Kurdisk förstärkning på väg till Kobane

"De är inte så många men har med tyngre vapen"
2:11 min

Kurdiska peshmergastyrkor är på väg till den omringade staden Kobane i Syrien. Förstärkningar från irakiska Kurdistan har kommit till gränsen mellan Syrien och Turkiet, berättar vår Mellanösternkorrespondent Katja Magnusson.

I mer än en månad har det varit hårda strider mellan kurdiska styrkor och extremistgruppen Isis i staden.

I dag kom tungt beväpnade soldater ur armén från irakiska Kurdistan till Turkiet. Bilder visar hur människor längs vägen viftar med flaggor och är glada över att de här styrkorna är på väg. Det ses som en kurdisk enighet i en kritisk situation.

– Vi vet att det är runt 150 peshmergasoldater, som anlänt till Turkiet. De är inte så många men har med tyngre vapen, artilleri som kan användas mot Isis stridsvagnar.

Varför släpper Turkiet in de här styrkorna?

– De turkiska ledarna har sagt att de inte vill släppa in styrkor med kopplingar till gerillagruppen PKK, som Turkiet ser som en terroristgrupp. Med de har goda relationen till irakiska Kurdistan och presidenten Massoud Barzani, så de här styrkorna ses som mer accepterade.

Enligt uppgifter från ledare inne i Kobane, som vår korrespondent talat med, är också rebeller från fria syriska armén på väg, som också har stöd av Turkiet.

Hur är situationen just nu i striderna kring Kobane?

– Det är ett svårt länge. Det står och väger i staden Kobane. Det pågår väldigt hårda strider mellan Isis och kurdiska styrkor. Det är tunga strider som hörs därinifrån. Och till exempel USA´s försvarshögkvarter Pentagon har sagt att det är inte omöjligt att den här staden faller.

– Nu hoppas många att de här tillskotten och förstärkningarna ska ändra läget. Men det är ett svårt läge i Kobane.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".