Foto: TT

Sverige borde utreda Natomedlemskap

"Identifikationen med Nato har nått en hög nivå"
1:20 min

Sverige borde utreda om vi ska gå med i Nato eller inte. Det sägs i en rapport som presenterades idag.

Rapporten har utvärderat Sveriges internationella säkerhetspolitiska samarbeten och kommit fram till att vi redan har ett oerhört nära samarbete med Nato, men utan det skydd som ett medlemskap skulle innebära.

– Identifikationen med Nato har nått en hög nivå och det innebär en ökad risk, säger Tomas Bertelman, tidigare Moskvaambassadör, och ansvarig för rapporten.

Utredningen tillsattes av den förra regeringen och uppdraget har varit att utvärdera de samarbeten som Sverige har internationellt. Framför allt har det handlat om de samarbeten som Sverige har med försvarsalliansen Nato.

Bertelman konstaterar i rapporten att samarbetet med Nato är nödvändigt för det svenska försvaret, men att bara samarbete inte ökar vår försvarsförmåga och kan få konsekvenser för Sverige.

– För alla andra länder som är med i det här så finns det ett huvudsyfte och det är att få vara delaktiga i det kollektiva soledariska skyddet. Men det vill inte Sverige just på grund av våra suveränitetsskäl, säger Tomas Bertelman.

Nuvarande försvarsminister Peter Hultqvist vill inte ställa upp på en intervju men säger till TT att någon utredning om Natomedlemskap inte är aktuellt.

Samtidigt välkomnar förre försvarsminister, moderaten Karin Enström, rapporten och menar att det är viktigt att frågan diskuteras.

– Det är bra att utredningen har gjorts, jag tror att detta kan ge ny energi till en intensivare Natodiskussion som jag hoppas kan leda till ett svenskt Natomedlemskap, säger Karin Enström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".