Globalt skatteavtal ska stoppa skattesmitare

1:35 min

51 stater från fyra världsdelar har enats om nya regler för att stoppa skatteflykt. Nu ska banker meddela skattemyndigheten i kundernas hemland när de placerar pengar utomlands.

Idag i Berlin undertecknade 51 länder, däribland alla EU-stater, ett avtal som ska göra det lättare att utbyta information mellan ländernas banker. Ytterligare 30 länder ska skriva på avtalet om tre år.

På det sättet hoppas länderna snabbare kunna sätta åt skattesmitare som placerar sina pengar i utlandet.

– Från Berlin utgår idag en signal om rättvisa, sa den tyske finansministern Wolfgang Schäuble.

Stater från fyra världsdelar hade samlats i Berlin idag för att underteckna ett nytt avtal som ska underlätta och öka informationsutbytet mellan ländernas banker.

Det ses som en viktig milstolpe i kampen mot skattesmitare som placerar sina pengar i utlandet, långt bortom det egna landets skattemyndighets insyn.

Med det nya avtalet kommer bankerna i de länder som skrivit under avtalet automatiskt informera skattemyndigheterna om en medborgare sätter in pengar i en bank i utlandet, i det här fallet alltså i en bank som finns i ett av de länder som skrivit under avtalet.

Tidigare har det varit mycket lätt för folk som vill komma undan skatt att göra det eftersom inget automatiskt utbyte av kontoinformation mellan länderna funnits.

Bestämmelserna i det nya avtalet, som bland andra alla de 28 EU-länderna undertecknat, däribland Sverige alltså, börjar gälla i sitt första steg 2016 och fullt ut 2017.

Det är den euopeiska freds- och säkerhetsorganisationen OECD som arbetat fram avtalet och Tyskland har varit ett av de drivande länderna.

I Tyskland har flera kända fall av skattesmitning skapat krav på förändring. Inte minst när det avslöjades att den världsledande fotbollsklubben Bayern Münchens mångårige klubbpresident Uli Hoeness smitit undan miljarder i skatt genom att placera pengar på ett hemligt konto i Schweiz.

Banknationen Schweiz har ännu inte skrivit under det nya avtalet, men har sagt att man kan komma att göra det senare.