Stor risk för självmord efter fängelset

2:48 min

Folk som har muckat från fängelset löper en mycket högre risk för att begå självmord än de som inte suttit i fängelse, visar en ny studie från karolinska institutet. Att anpassa sig till ett vanligt liv utanför fängelsemurarna är för många alltför svårt.

Kurt Cederström jobbar på Tjuvgods, en organisation och secondhandbutik som hjälper före detta kriminella att ta sig tillbaka in i samhället och han känner igen sig i bilden. Just i dag är en sorglig dag.

– Vi ska åka och begrava en gammal vän till oss som heter Johnny. Jag vill påstå att han är ett jättebra exempel på hur utsatt, hur ensam, hur jävla desperat man blir när man blir frigiven. Regelverket är inte gjort för att man ska klara sig, säger Kurt Cederström.

Personer som har frigivits från fängelset löper enligt en ny studie från karolinska institutet 18 gånger högre risk än andra att begå självmord - störst risk är det de första fyra veckorna efter muck. Det handlar främst om personer med missbruksproblem och tidigare självmordsförsök bakom sig. I den stora studien ingick närmare 30 000 interner.

– Det vi har fått fram i den här studien kan tjäna som underlag när det skall göras riskvärderingar av de här personerna i samband med att de släpps från fängelset, säger Axel Haglund vid Karolinska institutet, som ligger bakom forskningen.

Pierre "Pirre" Elmqvist har suttit drygt 20 år i fängelse, men nu lagar han en punka på en inlämnad cykel här på secondhandaffären Tjuvgods. Han har förlorat många kamrater från fängelsetiden som har tagit livet av sig

– Jag har flera exempel, från de som har varit livrädda för att mucka, så de har hängt sig för att de inte pallar att komma ut till ett vanligt liv, till dem som väntat tills de kommit ut och så har de tagit en överdos med flit.

Varför har de begått självmord?

– Det finns ingenting för oss villkorligt frigivna att göra, det blir ett evigt trampande runt hos olika myndigheter där man bara blir motarbetad, säger han.

Men hur borde det vara?

– När man har avslutat sitt fängelsestraff ska man vara en fri man, då ska man ha sonat sitt straff på alla sätt och vis. Men nu är det tvärtom, det är när man kommer ut som det värsta straffet börjar.

– Gå upp till nån chef och sök ett jobb, det är kanske tre som söker, två som inte har suttit och en som har suttit - det är inte jag som får jobbet då om man säger så.

Eva kommer in i lokalerna, hon har suttit i fängelse drygt femton år av sitt liv. Förra veckan blev hon frisläppt senast. Hon menar att hennes skyddsnät är enda anledningen att hon inte gått under.

– Ja, jag har fått mycket av att jag har mina föräldrar, hade jag inte haft dem då hade det varit jättejobbigt att mucka för det är ett glapp mellan kriminalvården och att man kommer ut i frihet.

Hur hade det varit om du inte hade haft dina föräldrar?

– Det vill jag inte ens tänka på, nej fy fan. Jag hade inte stått här idag som jag gör idag och arbetar för första gången i mitt liv. Jag hade inte haft hjälp med busskort, mat, husrum och sånt där, avslutar hon.