En grupp peshmerga-soldater hälsar på människor på väg mot Syrien. Foto: TT.

Hundratals peshmergasoldater på väg mot Kobane

Hundratals peshmergas på väg mot Kobane
2:03 min

Förstärkningar är på väg till staden Kobane i Syrien som är nu i det närmaste omringad av extremistgruppen Isis och där hårda strider pågår. Mellan 150 och 200 peshmergasoldater har rest från irakiska Kurdistan till Turkiet för att delta i motståndet.

– Kobane är i fara och därför behövs den här hjälpen. Det finns en risk att Kobane faller, säger Hamid Darbandi som är ansvarig för Syrienfrågor på presidentkansliet i Erbil i irakiska Kurdistan.

Det är närmare 200 peshmergasoldater som nu skickas till Kobane, efter koordination mellan USA, Turkiet och regeringen i Erbil. De kurdiska styrkorna i Kobane är nästan omringade av Isis med extremistgruppens trupper åt tre håll, de är trötta och har länge efterlyst tyngre vapen. Det viktigaste nu är inte antalet soldater utan att de har med sig kraftigare artilleri, säger Hamid Darbandi.

– De har tunga vapen med sig, det är olika typer av kanoner som kan användas mot stridsvagnar, säger han.

Hur länge kommer peshmerga att stanna i Kobane?

– Så länge som det behövs, säger Hamid Darbandi.

Längs vägen har jublande kurder viftat med flaggor för att möta peshmergatrupperna.

Kurderna som strider i Kobane har nära band till gerillagruppen PKK, som ses som terrorister i Turkiet. Därför har Turkiet inte velat öppna gränsen för krigare från gerillan. Men att kurdiska trupper kommer från irakiska Kurdistan är historiskt, säger Khaled Barkal, en av de högst uppsatta i det kurdiska partiet PYD som styr i Kobane.

– Nu enas de kurdiska styrkorna i Kobane och peshmergatrupperna i kampen mot de mörka krafterna i Isis, säger Khaled Barkal, på telefon under ett tillfälligt besök i Turkiet.

Kobane ses som ett test för om USA och dess allierade ska lyckas stoppa angriparna som själva kallar sig för Islamiska staten. Tyngre vapen tillsammans med flygattacker kommer nog hjälpa till att driva ut terroristerna, säger Khaled Barkal.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".