1 av 3
2 av 3
Även den här bilden på rummet och madrassen där Yara sov finns i förundersökningen.
3 av 3
Bilden på brödkaveln är tagen ur förundersökningen.

Bilder visar blodstänk i åttaåringens rum

Den tekniska bevisningen stod i fokus på eftermiddagen vid rättegången mot den man och den kvinna som står åtalade för mord på en åttaårig flicka i Karlskrona i våras.

– På kaveln iakttogs ett tjugotal små blodstänk. Stänken bedöms ha kommit till på nära avstånd från källan, säger åklagare Pernilla Åström.

I sin sakframställan radade åklagaren upp bild efter bild på blodfläckade tillhyggen, blodiga barnkläder och blodstänk på väggar och inredning i flera rum.

Hon gav sakliga och detaljerade redogörelser för vad som mötte ambulanspersonalen när de kom till parets lägenhet på kvällen den 30 april.

Då låg flickan duschad, ombytt och livlös på en soffa.

– Kroppen med skador fördes till akutmottagningen.

Sammantaget menar åklagaren att bevisningen ger stöd för hennes argumentation att både mannen och kvinnan har gjort sig skyldiga till mord.

Eftersom båda ska ha fungerat som flickans faktiska vårdnadshavare spelar det, enligt åklagarsidan, ingen roll vem som slog. Den som inte skyddade henne mot våldet är medskydlig till mordet.

Bilden som målas upp av flickans liv visar att hon till en början hade en bra tillvaro i Karlskrona, dit hon kommit som flykting från Gaza något år tidigare och där hon bodde hos den släkting som förordnats som särskild vårdnadshavare och hans fru.

Våren 2014 kom det sedan allt fler tecken på att flickan for illa. Hon var bland annat borta från skolan mer än hälften av tiden, och hon hade ofta blåmärken.

Paret, som flickan bodde hos, hade tät kontakt med flickans mamma i Gaza och så sent som samma kväll som flickan dog fick mamman besked om att flickan låg och sov, enligt de chattloggar som lästes upp under rättegången.

Flickans pappa kom till Sverige under mordutredningens gång och var med när rättegången började idag, men lämnade salen en bit in åklagarens genomgång av den tekniska bevisningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".