Bruce Aylward från WHO under en presskonferens om ebolaepidemin i Västafrika. Foto: Martial Trezzini/TT.

Ebolasmittan tycks klinga av i Liberia

Färre dör i ebola
2:15 min

Spridningen av ebola tycks avta i Liberia, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Färre döda och färre som insjuknar verkar vara ett tecken på att sjukdomen nått sin kulmen i det land som drabbats värst av den dödliga sjukdomen.

– Det verkar som att rapporterna stämmer och att vi försiktigt kan börja tala om en inbromsning av ebola, säger Bruce Aylward, Världshälsoorganisationen, WHO:s, vice generaldirektör och mannen bakom WHO:s handlingsplan mot spridningen av ebola.

Det tydligaste tecknen på det är att Liberias gravgrävare tagit emot färre döda kroppar de senaste veckorna och att vårdplatserna på sjukhus och speciella behandlingshem inte längre är överfulla.

Röda korsets medarbetare på plats rapporterar att antalet ebolasmittade kroppar är nere på en tredjedel jämfört med för en månad sedan.

Anledningen, tror Bruce Aylward, är att invånarna i Liberia tagit till sig information om hur man bäst undviker smittan. I offentliga byggnader screenas folk för feber och mobila laboratorier kan snabbt avgöra om en febrig person är smittad eller inte.

Släktingar till sjuka och döda uppmanas att inte röra vid de sjuka kropparna och säkerhetsrutinerna kring begravningar har skärpts. Rätt information och ett gemensamt ansvarstagande verkar ha fått bukt med spridningen, säger WHO:s Bruce Aylward.

De senaste siffrorna visar att över 13 000 människor smittats av ebola, varav nära hälften i Liberia. Och även om de senaste rapporterna därifrån inger ett försiktigt hopp, så är Bruce Aylward livrädd för att folk ska tro att faran är över.

– Det räcker med att några begravningar går fel så blossar smittan upp igen. Ebola är en mycket farlig sjukdom, säger Bruce Aylward.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".