Foto: TT.

Fed avslutar stödköp av obligationer

"Marknaden reagerade med lätt besvikelse"
1:12 min

Den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, meddelade under onsdagskvällen svensk tid att banken avslutar sina stödköp av statsobligationer i och med denna månad.

Beskedet var väntat men marknaden i USA reagerade ändå inledningsvis med lätt besvikelse, börsen föll något, men återhämtade sig, och dollarn stärktes mot euron.

Efter den senaste tidens bedömningar, bland annat från IMF, om en modest ekonomisk tillväxt i världen, anser kommentatorerna att marknaden ändå hade räknat med att Federal Reserve (Fed) skulle ha kunnat reagera genom en långsammare avtrappning av det stödprogram som pågått sedan 2008 för att stötta ekonomin. Fed har pumpat in tre tusen miljarder dollar.

Fed meddelade också att styrräntan kommer att hållas på noll eller nära noll under "avsevärd" framtid. Spekulationerna i USA om vad formuleringen kan betyda går ut på att det kommer en räntehöjning i USA till våren.

Arbetslösheten i USA har minskat gradvis och Feds bedömning i kväll är att allt fler i arbetskraften kommer att behövas. Sedan tidigare har de lokala avdelningarna av banken rapporterat att företagen har svårt att hitta kvalificerad arbetskraft. Hittills har det knappt påverkat lönerna, men bedömarna räknar med att de kommer stiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".