I Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou demonstrerar människor mot att presidenten vill förstärka sin makt. Foto: TT.

Demonstrationer mot presidenten i Burkina Faso

"Den 30 oktober kommer vara början på den svarta våren"
1:48 min

I det västafrikanska landet Burkina Faso väntas fortsatta demonstrationer i dag mot planerna att förlänga presidentens mandatperioder. I dag väntas parlamentet granska lagförslaget som kan ge presidenten ytterligare 15 år att styra landet.

– En sak är säker - vi kommer att marschera mot parlamentet i dag, sade Emile Pargui Paré, en tidigare presidentkandidat och en av rösterna inom oppositionen.

– Den 30 oktober kommer vara början på den svarta våren, i likhet med den arabiska våren, sade han också.

I går demonstrerade tiotusentals människor från fackliga organisationer och civilsamhället i huvudstaden Ouagadougou mot ett lagförslag som skulle kunna ge president Blaise Compaoré möjlighet att sitta vid makten under fler än två femårsperioder.

I tisdags var det ännu större demonstrationer i huvudstaden - det talas om hundratusentals deltagare. Oppositionen hävdar att en miljon deltog då, vilket slutade i våldsamheter mellan demonstranter med järnrör och tårgasskjutande polis och säkerhetsstyrkor. Fem skadades då. 

Burkina Faso är annars mest känt för sin relativa politiska stabilitet i en orolig region. President Compaoré, som tog makten i en kupp 1987, har valts fram i två sjuårsperioder och nu i två femårsperioder. Enligt konstitutionen från 2005 ska presidenten bara kunna sitta vid makten i två femårsperioder.

I november nästa år är det val igen och lagförslaget som idag ska diskuteras vill göra det möjligt för presidenten att sitta i tre femårsperioder. Oppositionen fruktar dessutom att den nya lagen inte blir retroaktiv - vilket skulle innebära att Blaise Compaoré får ytterligare femton år vid makten. Händelseutvecklingen i Burkina Faso kommer att följas noga i framförallt fransktalande Afrika.

Presidenterna i inte mindre än fyra länder, Kongo-Brazzaville, Burundi, Kongo-Kinshasa och Benin, planerar att göra liknande lagändringar för att kunna sitta längre vid makten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".