1 av 3
Foto: Fredrik Persson / TT.
2 av 3
Karta över Palestina. Foto: Wikipedia.
3 av 3
Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: Bertil Ericson / TT.

Regeringen erkänner Palestina

Regeringen fattar på torsdagen beslut om att erkänna Palestina som stat, skriver utrikesminister Margot Wallström (S) på DN:s debattsida.

– Det är ett viktigt steg som bekräftar palestiniernas rätt till självbestämmande, skriver utrikesministern på DN debatt i dag.

Efter utrikesnämndens möte i måndags stod det klart att ett erkännande av den Palestinska staten inte var långt borta, trots protester från de borgerliga partierna.

Jan Björklund (FP) menade då att regeringens hanteringen av Palestina-frågan framstår som "förhastad" och "obalanserad".

Men i dag kom trots allt ett formellt erkännande av Palestina som under år 2012 uppgraderades av Förenta Nationerna till att bli en observatörsnation utan rösträtt i FN.

Utrikesminister Margot Wallström skriver i artikeln att regeringen nu anser att de folkrättsliga kriterierna för ett erkännande av staten Palestina är uppfyllda.

"Sveriges traditionellt nära band med staten Israel kompletteras nu med en jämbördig relation också till den andra parten i den tvåstatslösning som israeler, palestinier och ett enat internationellt samfund ser som vägen till varaktig fred i Mellanöstern".

Hon nämner också andra stater som Kroatien och Kosovo, vilka Sverige tidigare har erkänt under 1992 respektive 2008, trots att dessa saknade faktisk kontroll över delar av sitt territorium.

Avslutningsvis uppger Wallström att målet och syftet med det svenska erkännandet är att Israel och Palestina ska kunna leva sida vid sida i fredlighet med erkända gränser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista