Venezuelas president Nicolas Maduro kallar hem ambassadör. Foto: Ariana Cubillos/TT

Spanien och Venezuela i storbråk

"Lägger sig i interna angelägenheter"
1:31 min

Venezuela har beslutat att kalla hem sin ambassadör från Spanien i protest mot att Spaniens premiärminister Mariano Rajoy träffat frun till en venezolansk oppositionsledare.

Venezuelas president Nicolas Maduro kritiserar Spanien för att lägga sig i Venezuelas interna angelägenheter.

– Rajoy, du måste respektera Venezuela! Precis som vi respekterar Spanien - inte kommer väl jag och klagar på att ni inte kan ta er ur den ekonomiska krisen. Jag håller tyst, säger inget. Jag har bara åsikter om mitt eget fosterland, Venezuela, sa Nicolas Maduro vid ett tal inför anhängare.

Det var i förra veckan som Spaniens premiärminister Mariano Rajoy träffade frun till en mycket radikal venezolansk oppositionsledare, Leopoldo Lopez. Rajoy lade sedan upp ett meddelande på twitter och uppmanade den venezolanska regeringen att släppa Lopez, som sitter häktad i Venezuela sen i februari.

Lopez står anklagad för att ha uppmanat till våldsamheter under dom stora regeringsprotester som hölls i Venezuela i början av året. Den venezolanska oppositionen anser att Lopez är en politisk fånge. Även FN har riktat kritik mot hans gripande.

Fallet med Leopoldo Lopez är mycket känsligt i Venezuela. Lopez fru Lilian Tintori har rest runt i Europa, USA och Latinamerika för att uppmärksamma omvärlden på hans situation.

Efter hennes möte med Spaniens premiärminister har Venezuela nu beslutat att kalla hem sin ambassadör från Madrid, en åtgärd som man tidigare tagit till när Tintori träffat andra länders politiska ledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".