Foto: TT

Minst 100 döda efter jordskred i Sri Lanka

"Jag trodde det var någon slags bomb"
1:39 min

Minst hundra personer befaras ha dött i Sri Lanka efter ett stort jordskred i de bergiga centrala delarna av landet.

Hoppet om att hitta överlevande är inte stort uppger myndigheterna men människor fortsätter att desperat gräva i leran för att finna anhöriga.

Några tycker sig se och höra något från lerhögen där endast ett hustak syns och allt fler strömmar till för att lyfta bort delar av taket för att kanske kunna rädda ytterligare en person. Hittills har man lyckats rädda 16 människor.

Det var i går morse som en stor del av berget i byn Koslanda lossnade och begravde cirka 150 hus, en del ligger upp emot tio meter under leran.

– Jag trodde det var någon slags bomb så jag lämnade min affär och bara sprang säger en av byns innevånare till nyhetsbyrån AFP, och lägger till att det räddade mitt liv.

Det har regnat ovanligt mycket den senaste veckan och mer regn ser ut att vara på väg. Området utgörs av Sri Lankas tedistrikt och myndigheterna har tidigare varnat för att just bergen kring Koslanda visat tecken på att inte vara stabila. Men innevånarna i Koslanda teplantage har liksom många andra teplockare inte så mycket att välja på då hem och jobb är tätt sammanlänkade.

En 48-årig chaufför fick ett samtal på mobilen om att han borde köra hem igen för att det varit ett jordskred.

– När jag kom tillbaka fanns inget kvar av mitt hem, hela min familj är begravd där. Jag förlorade min fru, två söner med fruar och ett mitt sex månader gamla barnbarn, berättar han för nyhetsbyrån AP.

Flera av vägarna och järnvägen, som är navet i transporten av teet, är också blockerade efter jordskredet. Regeringen har skickat 700 räddningsarbetare för att söka men också för att försöka röja upp vägar i de bergiga trakterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".