Foto: TT

Grönt ljus för licensjakt på varg i mellersta Sverige

"Kan vidta olika åtgärder för att minska nivån"
2:08 min

I dag får länsstyrelserna besked från Naturvårdsverket om utrymme för licensjakt på varg i vinter. Vargstammens status kan medge beslut om  jakt på maximalt 90 vargar är konsekvensen av Naturvårdsverkets besked.

Det är länsstyrelserna som ska besluta om rovdjursjakt. Det sker efter samråd med Naturvårdsverket, som sätter en miniminivå för hur många vargar som ska finnas kvar för att  vargstammen ska bevaras på gynnsamt sätt. 

Miniminivån på 27 föryngringar, eller valpkullar, fördelas på de län i Mellansverige där vargrevir finns. Med den matematik som här använts motsvarar det 270 vargar. 

Men eftersom förra vinterns inventeringar visade att föryngringarna motsvarar drygt 360 vargar finns ett spann på ca 90 vargar, där länsstyrelserna i Mellansverige skulle kunna besluta om jakt, förklarar Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren. 

– Det finns ju ett utrymme mellan dagens inventerade nivå och den beslutade miniminivån på 27 och här kan man vidta olika åtgärder för att minska nivån där det är som tätast. Men samtidigt är det ett antal där man beslutar om skyddsjakt. Och det ska också inkluderas i de här beräkningarna.

Naturvårdsverket anger i dag hur mininivån för varg ska fördelas länsvis. I Värmland blir miniminivån 110 vargar, i Dalarna 70 och Örebro län 50, för att nämna de tre länen med störst vargstam.

Det betyder att  Värmland och Örebro län kan få hysa fler vargar än länsstyrelserna föreslagit. En annan fördelning hade varit bättre, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid Länsstyrelsen i Värmland.

– För vargen så är ju länsgränser ganska ointressant. Det blir för små enheter för att förvalta var,  det är därför man gjort det här förvaltningsområdet. Det är  beroende av att vi ska kunna samverka mellan länsstyreler för att se till att vi ska kunna fatta beslut som fungerar i det stora sammanhanget. 

För Värmland finns det utrymme för jakt, men inte givet ända ner till miniminivån.

– Miniminivån är ju det som vi minst ska ha. Och det vill vi gärna ha som en målbild på längre sikt, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid Länsstyrelsen i Värmland.

Bakgrund och tabell

En föryngring är inte synonymt med en valpkull, men det handlar om vargfamiljer och räknas om till tio vargar. Eftersom vargarna framförallt finns i mellersta Sverige så är det i dessa  län som föryngringarna fördelas.

I norra och södra Sverige saknas förutsättningar för licensjakt.  Länen och Naturvårdsverket är överens om att miniminivån är 27 föryngringar, men fördelningen skiljer sig något mellan det länsstyrelserna tidigare föreslagit och Naturvårdsverkets fördelning.

Naturvårdsverkets förslag. Länsstyrelsernas förslag anges inom parentes.

  • Dalarna 7 (7)
  • Gävleborg 2 (4)
  • Värmland 11 (7)
  • Stockholms län  0 (1)
  • Uppsala län 0 (1)
  • Västmanlands län 1 (1)
  • Västra Götaland 1 (3)
  • Örebro län 5 (3)

Källa: Naturvårdsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".