Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Halverat straff för Dan Park i hovrätten

Publicerat torsdag 30 oktober 2014 kl 11.13
Foto: Drago Prvulovic/TT.

Idag föll hovrättens dom mot den Malmöbaserade gatukonstnären Dan Park. Han döms till fem månaders fängelse. I tingsrätten han till sammanlagt tio månaders fängelse.

Dan Park har under de senaste åren dömts tre gånger för hets mot folkgrupp och förtal i tingsrätten. Senast i augusti dömdes han till sex månaders fängelse i Malmö tingsrätt.

Den senaste domen handlade om Dan Parks utställning ”Fängslande gatukonst” på ett galleri i Malmö. Utställningen hann bara ha öppet några minuter innan polisen grep Dan Park och galleristen.

Dan Park menar att hans gatukonst befinner sig inom ramen för yttrandefriheten och den konstnärliga friheten. Men tingsrätten skrev i sin dom att Parks bilder är omotiverat kränkande för andra och inte bidrar till en allmän debatt.

Enligt tingsrätten var Dan Parks och galleristens enda syfte att provocera. Dan Park har överklagat samtliga domar 

Dan Parks bilder har länge synts uppklistrade på elskåp runt om i Skåne. Motiven har varit kränkande för såväl svarta, romer och judar. I en affisch, som fanns med i utställningen som ledde till senaste domen, visades en vänsterpartist från Malmö som en fängslad slav.

Andra exempel på Parks bilder är en där två kända romska företrädare avbildas med en skylt med texten "zigenarbrott är något gott" och en där Afrosvenskarnas riksförbunds ordförande avbildas med rubriken "vår negerslav är bortsprungen".

På senare tid har Dan Park orsakat en stor debatt i Danmark om den svenska yttrandefriheten. Dan Park syntes härom veckan på tidningen Politikens förstasida.

Det är den islamkritiska organisationen Tryckfrihetssällskapet som har drivit på debatten i Danmark. Sverige har kallats den sista Sovjetstaten och det har hållits demonstrationer utanför den svenska ambassaden i Köpenhamn.

Tryckfrihetssällskapet ordnade en utställning med Dan Park i Köpenhamn men den ställdes in efter hot. Senare har bilderna ställts ut i en annan lokal.

Även danska politiker har agerat i frågan. Dansk Folkepartis kulturordförande Alex Ahrendtsen anordnade en sluten visning i Christiansborg, där det danska Folketinget håller hus. Detta ledde till demonstrationer där människorättsgruppen African Empowerment Center protesterade mot utställningen.

Dan Park dömdes för första gången redan 1998 för att ha burit en jacka med hakkors. Men redan under sent 80-tal började Dan Park göra bilder med ett provokativa budskap. Bland annat gjorde han en affisch föreställande Åmselemördaren med texten ”A Man’s Gotta DO What a Man’s Gotta Do”.

Dan Parks domar

1998 dömdes han i Umeå tingsrätt för att ha burit jacka med ett hakkors på.

2012 dömdes han i Lunds tingsrätt för hets mot folkgrupp.

2014 Under våren dömdes han till fängelse i Lunds tingsrätt för hetsbrott.

2014 I augusti dömdes Park återigen för hets mot folkgrupp och förtal. Straffet blev ytterligare ett halvårs fängelse.

Dan Park har överklagat samtliga domar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".