Sydkoreanske Samsung är ett av världens ledande telekomföretag

Samsungs vinst sjönk med över 50 procent

"Helt enkelt inte fallit kunderna i smaken"
1:10 min

Elektronikjätten Samsung presenterade i dag sin sämsta kvartalsrapport på tre år och vinsten sjönk med över 50 procent. Vinsttappet beror framför allt på fortsatt vikande försäljning av dyra smartphones.

– De lanseringar man kommit med den senaste tiden har helt enkelt inte fallit kunderna i smaken om vi tittar till de mer mogna marknaderna. Samtidigt har man hårdare konkurrens i Kina nu eftersom de lokala tillverkarna har blivit allt bättre på att tillverka telefoner, säger Stefan Olsson, telekomanalytiker på Ålandsbanken:

Nu är inte Samsung ett företag på ruinens brant. Vinsten före skatt blev trots mer än en halvering dryga 30 miljarder kronor. Och Stefan Olsson vill inte räkna ut Samsungs möjligheter att komma igen men håller med om att man kan se paralleller med Ericsson och Nokia som  båda fick uppleva att förlora en dominerande ställning inom mobilbranschen.

– Det är onekligen så att det Samsung upplever nu påminner om båda de exemplen du nämner. Det vi kan se är delvis att Samsung använder sig av operativsystemet Android och det är det mest spridda operativsystemet som alla tillverkare har tillgång till, mer eller mindre gratis. Det kan te sig som att det är svårt för Samsung att differentiera sig och särskilja sig från konkurrenterna, säger Stefan Olsson, telekomanalytiker på Ålandsbanken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".