Bredbandsbolaget granskas efter säkerhetsbrister

Efter avslöjandet om säkerhetsbrister inleder Post- och Telestyrelsen PTS ett tillsynsärende mot Bredbandsbolaget. Företagets modem är lätta att kapa visar en granskning som Dagens Nyheter gjort.

– Det första vi gör är att ställa frågor till den aktuella operatören, för att få reda på vad de gör just nu för att hantera de här bristerna och för att få närmare information om dem och hur allvarliga de är, säger Staffan Lindmark, jurist på PTS.

 DN har granskat olika tekniska prylar vi har hemma, bland annat webbkameror och skrivare, men också några av de vanligaste modemen som ingår i abonnemang från Bredbandsbolaget.

Flera av dem har så låg säkerhet att hackare enkelt kan se vad du gör på nätet; vilka hemsidor du går in på och viss mejltrafik.

När man besöker en vanlig hemsida kan man få in skadlig kod, som i sin tur gör det möjligt att övervaka allt som användaren gör. I förlängningen skulle man till exempel kunna få tag på bankuppgifter.

– Principiellt är det ju allvarligt om det finns brister som gör att det med ganska små medel är möjligt för obehöriga att komma åt information om operatörernas kunder, säger Staffan Lindmark.

Enligt Andreas Hamrin som är kommunikationschef på Bredbandsbolaget är det få som vet hur man kapar modem på det här sättet.

– Det krävs hyfsat avancerade hackerkunskaper för att kunna göra det här, så det är inte vem som helst som kan det.

Under natten har Bredbandsbolaget åtgärdat säkerhetsproblemen i sina tre modem.

– Därmed är programvaran i alla de berörda modemen uppdaterad och sårbarheten som DN hittade åtgärdad.

Staffan Lindmark på PTS säger att de ändå kommer att granska företaget.

– När vi gör den här typen av granskningar så begränsar vi oss inte bara till den händelse som har inträffat utan försöker gå ett steg längre för att se om det finns mer grundläggande brister i operatörens säkerhetsarbete som kan vara orsaken till att det här har kunnat ske.

I det här fallet handlar det om Bredbandsbolaget, men har ni någon uppfattning om fler operatörer har drabbats av liknande problem?

– Vi har ingen uppfattning om det i nuläget, men vi funderar på att kontakta några av de andra operatörerna för att se om de kan ha haft liknande problem.