Apples vd Tim Cook. Foto: Brynn Anderson/AP.

Apples vd: Jag är stolt över att vara gay

Apples vd Tim Cook kommer ut som homosexuell. Han har inte tidigare pratat om sin sexualitet, men nu skriver han att öppenheten kan hjälpa andra.

Apples vd Tim Cook kommer ut som homosexuell, i ett öppet brev som publiceras på Bloomberg Businessweek.

"Även om jag aldrig har förnekat min sexualitet, så har jag inte offentligt erkänt den heller, förrän nu. Så låt mig vara tydlig: Jag är stolt över att vara gay, och jag ser det som en av de största gåvorna som Gud gett mig", skriver han bland annat.

Att vara homosexuell innebär en djupare förståelse för vad det innebär att tillhöra en minoritet, och de problem som personer i minoritetsgrupper möter i vardagen, vilket gjort honom själv mer empatisk, även om det också varit tufft i bland, skriver Cook.

"Det har också gett mig hud tjock som en noshörning, vilket jag har nytta av som vd för Apple".

Han riktar också kritik mot de delstater i USA där det fortfarande är möjligt att sparka anställda eller vräka hyresgäster på grund av deras sexuella läggning.

Tim Cook kommer ut bara dagar efter att ha kritiserat sin hemdelstat, Alabama.

– Som delstat tog vi stegen mot jämställdhet för långsamt. Vi var för långsamma när det gällde jämställdheten för afroamerikaner. Vi var för långsamma när det gäller tillåtande av bröllop över rasgränserna, och vi är fortfarande för långsamma när det gäller hbtq-samhället, sade han vid ett tal i måndags i delstatshuvudstaden Montgomery, enligt Alabama Media Groups hemsida.

Cook skriver att beslutet att komma ut inte var enkelt och att han försökt att hålla sitt privatliv för sig själv.

Men om "det kan hjälpa någon som kämpar med att försöka att komma tillrätta med den han eller hon är, eller ge tröst åt någon som känner sig ensam, eller inspirera människor att kräva rätten till jämställdhet att höra att Apples vd är gay, då är det värt avvägningen mot mitt eget privatliv", skriver han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".