Foto: Issouf Sanogo/AFP.

Tre döda i protester i Burkina Faso

Det omstridda förslaget har dragits tillbaka
1:47 min

Burkina Fasos regering har dragit tillbaka det omtvistade förslaget till grundlagsändring, som skulle förlänga presidentens möjligheter att sitta kvar på sin post. Beslutet kommer efter att demonstranter stormat parlamentet och stuckit delar av byggnaden i brand - och läget i landet är fortfarande spänt.

Kanske får Emile Pargui Paré, en av de tongivande rösterna inom oppositionen, rätt. I går sade han att den 30 oktober ska bli starten för den svarta våren, i likhet med den arabiska våren.

Folkets frustration över den sedan decennier helt dominerande politiska ledaren, president Blaise Compaoré, fick tusentals människor att storma parlamentet i dag och forcera polisspärrarna. Mörka rökmoln spreds över huvudstaden Ouagadougou då byggnaden sattes i brand och folk lyckades ta sig in i byggnaden där kontor plundrades på datorer och tv-apparater.

Statliga televisionen RTB tvingades avbryta sina sändningar sedan ett hundratal människor stormade tv-byggnaden. Hittills rapporteras tre människor har dödats i våldsamheterna. Det har också varit protester i landets näst största stad Bobo-Dioulasso i söder och i staden Ouahigouya i norr.

Kommunikationsministern Alain Edouard Traoré sade att man nu drar tillbaka lagförslaget om att införa en tredje femårig mandatperiod för presidenten. Men det är oklart om det är ett temporärt eller ett definitivt beslut.

Oppostionen säger att den inte kommer ge vika förrän Compaoré lämnar sin post.

Kanske blir protesterna och våldsamheterna början på slutet för Blaise Compaoré som suttit vid makten i 27 år efter en kupp 1987. En oppositionsledare uppmanade militären att gå med i folkets protest. Enligt diplomatkällor har det förts samtal mellan oppositionen och en högt uppsatt armégeneral.

Samma diplomatiska källor säger också att ett antal medlemmar i Compaorés regering har gripits på flygplatsen sedan de försökt fly landet. Kanske blir det ett maktskifte, men frågan är om det då leder till en svart vår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".