Den palestinska presidenten Mahmud Abbas och Israels utrikesminister Avigdor Lieberman. Foto: TT

Israels utrikesminister: Inte som att montera Ikeamöbel

Reaktionerna efter regeringens beslut att erkänna Palestina som stat lät inte vänta på sig. Från palestinskt och israeliskt håll kommer hyllningar och fördömanden.

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman kallade den svenska regerigens beslut “beklagligt” och menade att det kommer att stärka extremistiska krafter i Palestina.

– Den svenska regeringen måste förstå att relationerna i Mellanöstern är mycket mer komplicerade än att montera en Ikea-möbel och att Sverige måste agera ansvarsfullt och finkänsligt, sade Avigdor Lieberman i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

Helt väntat var reaktionen från den palestinske presidenten, Mahmud Abbas, den motsatta. Han kallade erkännandet ”modigt och historiskt”. Han hoppas att fler ska följa.

– Alla länder i världen som fortfarande tvekar att erkänna vår rätt till en palestinsk stat enligt 1967 års gränser, med östra Jerusalem som huvudstad, borde följa Sveriges exempel, säger en talesperson för Abbas  enligt AFP.

Men även från israeliskt håll kom det positiva reaktioner. Den tidigare chefen för israeliska utrikesdepartementet, Alon Liel, välkomnar erkännandet av en palestinsk stat.

– Jag är lycklig över att se att Sverige leder vägen i den här frågan. Det är bara Europa som kan rädda tvåstatslösningen. Den israeliska ockupationen av Västbanken är en monumental orättvisa mot palestinierna och i nästa steg är den ett hot mot Israel som stat.

Hamas, som styr i Gaza, välkomnar den svenska regeringens beslut.

"Vi har tagit emot beskedet med stor glädje. Det här är ett första steg mot att ställa Israel till svars för alla brott som man begått och begår mot det palestinska folket. Israel bryter konstant mot internationell rätt. Samtidigt är det modigt. Det är starka krafter man retar upp. Israels regering är som en hotad terrier. Den kommer att bitas och skälla", skriver Hamas talesperson Fawzi Barhoum till TT via e-post.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".