Svenskt erkännande kan följas av fler EU-länder

1:52 min

Sverige är det första västeuropeiska EU-land som erkänner Palestina som stat. Men det svenska beslutet speglar en växande opinion i Europa. Och en allt starkare internationell frustration och ilska över den israeliska regeringens fortsatta och upptrappade byggande av israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark, skriver Ekots utrikespolitiska kommentator Agneta Ramberg i en analys.

Det brittiska parlamentet röstade för ett erkännande av Palestina häromveckan - och även om den omröstningen inte var bindande för den brittiska regeringen, så var den också ett slags barometer på europeisk folkopinion. Och liknande parlamentsomröstningar väntas i Spanien, Frankrike och Irland.

Både palestinierna och israeliska fredsaktivister hoppas att dagens svenska erkännande av Palestina ska få andra EU-länder att följa efter.

Den israeliska regeringen fruktar det. Utrikesminister Avigdor Liberman - som själv bor i en bosättning på Västbanken -  kallade det svenska erkännandet för ett 'förkastligt' beslut , och fyllde på med att svenskarna borde inse att relationer i Mellanöstern är mer komplexa än en egen-monterad Ikeamöbel.

Den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas - svårt klämd mellan en israelisk nationalistregering som inte har gett honom några förhandlingsframgångar att visa upp, och en palestinsk folkopinion som tror allt mindre på att hans politiska strategi någonsin kommer att ge dem något - får sin sak lite stärkt av det svenska erkännandet.

Men ett svenskt erkännande av Palestina förändrar inget på marken och skapar inget självständigt Palestina. Hur, och om, ett enskilt europeiskt erkännande kan omvandlas till verkliga framsteg, till en verklig väg mot två stater sida vid sida, är en helt annan fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista