1 av 5
Väggmålning i Guatemala som föreställer den långa resan till USA som hundratusentals centralamerikaner gör. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
2 av 5
Centralamerikanerna smugglas in på flottar i Mexico, första anhalten på den långa resan till USA. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
3 av 5
De vita bussarna med deporterade guatemalaner ankommer från Mexico. De har gripits av mexikansk polis innan de nått den amerikanska gränsen. Varje dag kommer 15-20 bussar. Foto: Sveriges Radio.
4 av 5
Bussarna är fulla med kvinnor och barn som försökt ta sig till USA men deporterats. Erick Casilla från Röda Korset erbjuder hjälp med telefonsamtal till en anhörig. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
5 av 5
Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Hård kamp för att nå USA

"Polisen tog alla våra pengar och skickade tillbaka oss till Guatemala"
1:44 min

I Mexiko grips allt fler centralamerikanska migranter redan innan de når USA. Obama-administrationen har krävt att mexikansk polis skärper övervakningen av bussar och tåg genom Mexiko, vilket har fått konsekvensen att många migranter deporteras innan de når den amerikanska gränsen.

– Kan du simma?

– Ja, kan du?

Mannen bredvid på flotten konstaterar att floden som separerar Guatemala från Mexico är djup. Det duggregnar och ett oväder är på ingång. Smugglaren visar vilken väg vi ska ta för att undvika den mexikanska gränspolisen.

Det är här, vid floden som separerar Guatemala från Mexiko, som många centralamerikanska migranters resa börjar. Slutmålet är nästan alltid USA. Men numera grips allt fler redan i Mexiko, och deporteras tillbaka till Centralamerika. Varje dag rullar det in mellan 15 och 20 bussar med framför allt kvinnor och barn som stoppats på vägen av mexikansk polis.

Beatrice Ramos och hennes femårige son Jeferson har just deporterats. De skulle till USA för att återförenas med Beatrice mamma som bott där illegalt i elva år. Men den mexikanska polisen grep dem innan de hann fram till den amerikanska gränsen.

– Den mexikanska polisen tog alla våra pengar och skickade tillbaka oss till Guatemala, säger Beatrice. Det är en historia hon inte är ensam om. Obama-administrationen har satt press på Mexiko att skärpa kontrollen av godståg och bussar, för att försöka stoppa dom alltfler centralamerikanska migranterna innan dom når USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".