1 av 2
Theo Fisilanis som hyr ut bland annat vindsurfingbrädor på stranden Golden Beach. Foto: Maria Eksedler/Sveriges Radio
2 av 2
Golden Beach på Paros. Foto: Maria Eksedler/Sveriges Radio

Svårt för företagare i Grekland trots fler turister

"Man får inte det ni får i Skandinavien"
2:20 min

Grekland kan för första gången på flera år konstatera att turisterna har börjat återvända. Under sex år av recession minskade också antalet besökare kraftigt men i år pekar siffrorna på en 30-procentig ökning. Men många företagare har det ändå svårt.

Jackie Webster driver en smyckesaffär i byn Piso Livadi på ön Paros.

– Vi borde alla jubla, vi har haft en fantastisk sommar. Vi borde tänka att nu ska jag köpa en ny motorcykel, fixa bilen. I stället tänker vi bara: Vad var meningen med det här? säger hon där hon står i sin lilla butik full av glänsande armband och fotlänkar, gnistrande örhängen och grekiskt blå sjalar.

Hon kommer ursprungligen från London, men har bott i Grekland länge och talar om årets sommar som den bästa på sju-åtta år.  Ändå kan hon inte vara glad, säger hon.

– Min skatt har tiodubblats på ett år. Nu känner jag att jag vill stänga butiken, åtminstone så småningom, säger Jackie Webster och berättar också om allt hårdare kontroller från den grekiska statens sida och strängare anställningsregler.

Den grekiska regeringen har sagt att landet nu inte behöver mer stöd från EU och Internationella valutafonden. Nu är det grekerna själva som ska få ordning på ekonomin, med ytterligare nedskärningar och skattehöjningar.

Företagaren Theo Fislianis, på den kritvita långa stranden Golden Beach på Paros, hyr ut framför allt vindsurfingbrädor, och han tycker det är förståeligt att grekerna klagar på skatterna:

– Du betalar skatt, men får inte det ni får i Skandinavien, som bra utbildning och sjukhus. Det känns som att betala skatt som i Tyskland men att leva i ett tredje världen-land.

– Du går till mataffären och betalar priser som i Tyskland, men arbetar för en lön som vore det i Afrika, säger Theo Fislianis.

Ett längre reportage från Grekland kan du höra i P1 på lördag 1/11 klockan 12.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".