Foto: TT.

Militären tar makten i Burkina Faso

Utegångsförbud har införts med omedelbar verkan
1:35 min

I det västafrikanska landet Burkina Faso har nu militären klivit in och tagit makten efter en vecka av våldsamheter i huvudstaden. Parlementet och regeringen kommer att upplösas och en övergångsministär ska ta över.

Enligt uttalandet kommer övergångsministären styra landet under tolv månader för att återställa den "konsitutionella ordningen", som det heter. Det är ännu oklart om oppositionen kommer ingå i denna övergångsministär. Ett utegångsförbud införs också med omedelbar verkan för att få ett stopp på plundringar och kravaller.

För president Blaise Compaoré som suttit vid makten i 27 år, kom slutet snabbt och abrupt. Hans mål att få parlamentet att införa en lagändring som skulle ha gett honom ytterligare fem år på presidentposten, slog tillbaka mot honom på ett sätt som han inte hade väntat sig.

En veckas protester mot den kontroversiella lagändringen kulminerade idag då tusentals demonstranter trängde sig in i och plundrade parlamentsbyggnaden och satte den i brand. Den statliga TV-stationen togs också över och högkvaretet för Compaorés parti angreps. Under dagen kom allt fler uppgifter som tydde på att presidenten tappat kontrollen.

Bland annat har det hållits förhandlingar mellan en samlad opposition och Kouamé Lougué, en tidigare armégeneral och försvarsminister, som tiotusentals protesterande vill se som efterträdare till Compaoré. Lougué ska också har fört samtal med landets arméledning.

Händelseutvecklingen i Burkina Faso följs noga av flera afrikanska presidenter med liknande planer på att förlänga sina mandatperioder. Vad som sker i Ouagadougou kan alltså få stora politiska konsekvenser i hela regionen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".