Vattenfalls kolfraftverk Klingenberg i Berlin. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/NTB/TT

Tysk kritik mot Vattenfalls säljplaner

"Ingen klimatpolitik lösning"
1:18 min

I Tyskland kommer nu krav på snabba besked från Vattenfall och den svenska regeringen om huruvida den tyska delen av Vattenfall med sin kontroversiella brunkolsindustri ska säljas eller inte. Detta efter att Vattenfalls ledning i går sagt att man ska se över en försäljning.

Det tyska miljöpartiet och miljöorganisationer tycker det vore helt fel om de svenska miljöpartisterna i regeringen tillät Vattenfall att sälja.

Anna-Lena Bärbock, talesperson i klimatfrågor för det tyska Miljöpartiet i Förbundsdagen, tycker att det svenska Miljöpartiet bara tvättar sina händer fria från skuld om de låter Vattenfall sälja brunkolsverksamheten i östra Tyskland till någon annan aktör. Istället borde den svenska regeringen, enligt henne, se till att Vattenfall lägger ner sin tyska brunkolsdel inom några år.

Tyska miljöorganisationer i det berörda området är än mer rakt på sak i sin kritik mot den svenska regeringen:

– Att sälja är ingen klimatpolitik lösning, då låter man bara någon annan släppa ut skiten, säger Rene Schuster från miljöorganisation Grüne Liga.

Det vore enligt Schuster ett "plumpt trick" av den svenska regeringen att låta Vattenfall sälja.

Nyheten om att Vattenfalls ledning nu vill sälja sin tyska brunkolsverksamhet får stor uppmärksamhet i Tyskland. Brunkolet, med sina stora koldioxidutsläpp, är fortfarande en viktig del av den tyska elförsörjningen och en stor arbetsgivare i östra Tyskland. Och de tyska socialdemokraterna SPD som leder regeringen i delstaten Brandenburg där mycket av Vattenfalls brunkolsverksamhet ligger, kräver nu snabba besked från Sverige om hur det ska bli, helst före årsskiftet.

– Vi förväntar oss att ett statsägt företag som Vattenfall, som tjänat stora pengar på brunkolsverksamheten, tar sitt ansvar gentemot regionen, säger socialdemokraten Klaus Ness.

Han var för några dagar sedan i Stockholm för överläggningar med både den svenska regeringen och Vattenfalls ledning. Minst 15 000 arbetstillfällen i Östra Tyskland beräknas vara beroende av Vattenfall i området.

Många i Tyskland tror att det blir svårt för Vattenfall att hitta en köpare. En lösning skulle dock, enligt uppgifter till Ekot, vara att Vattenfall säljer verksamheten till en privat tysk aktör, men med de båda delstaterna Sachsen och Brandenburg som ekonomiska garanter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".