Avigdor Liberman och Margot Wallström. Foto: TT.

Wallström: Skickar gärna en Ikea-möbel

1:50 min

Sveriges erkännande av en palestinsk stat väcker starka reaktioner. Allra mest från Israel, som kallar hem sin ambassadör från Stockholm. Ett uttalande från den istraeliske utrikesministern om att konflikten i Mellanöstern inte är en en Ikea-möbel får nu också kritik.

Utrikesminister Margot Wallström konstaterade att hon inte var helt överraskad över att Israel i dag kallade hem sin ambassadör.

– De använder den diplomatiska verktygslådan. Man vill markera och det är kanske inte helt oväntat. Men jag tror att de kommer att kunna upprätthålla goda förbindelser med Sverige, säger Wallström.

Till den israeliska tidningen Haaretz säger en tjänsteman vid Israels utrikesdepartement att ambassadören Isaac Bachman kallas hem för "konsultation". Enligt tidningen kan utrikesminister Avigdor Lieberman flytta hem ambassadören Bachman permanent.

– Ibland måste man sätta ned foten och uttrycka sin åsikt skarpt. Vi vill inte bli osams eller bryta förbindelser, men vi är mycket missnöjda, säger ambassadör Bachman till expressen.se.

Den palestinske presidenten, Mahmud Abbas, anser däremot att beslutet är "modigt och historiskt".

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman skriver i ett uttalande att  "Sverige måste förstå att relationerna i Mellanöstern är mycket mer komplicerade än möbler från Ikea".

Alon Liel, är före detta israelisk ambassadör, toppdiplomat och motståndare till Lieberman. Han gillar inte Ikea-uttalandet, som han tycker är oproffsigt och odiplomatiskt.

– Att påstå att ni svenskar inte förstår komplexa sammanhang, jag ska inte säga att det är rasistiskt, men otroligt oartigt, säger Allon Liäll.

Margot Wallström själv sade till CNN att hon gärna skulle skicka en Ikea-möbel till Israel.

– För att sätta i hop en sådan krävs en bra partner och samarbete, samma sak som krävs i Mellanöstern, sade Margot Wallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista