M-förbund kräver partistyrelsens avgång

2:00 min

Som första länsförbund kräver nu Moderaterna i Hallands län att hela partistyrelsen hos Moderaterna ställer sina platser till förfogande. Det bör även första och andra vice ordförandena göra när partiet i mars har extrastämma för att välja ny partiledare.

– Jag hoppas att alla är så kloka och förnuftiga att de ställer sina platser till förfogande så att det kan formas ett nytt lag runt den nye partiordföranden, Michael Svensson, ordförande för Moderaterna i Halland.

Hittills har det varit få synliga konflikter när det gäller Moderaternas arbete för att välja ny partiordförande efter Fredrik Reinfeldt. Det Halland nu kräver kan leda till att fler vill samma sak, men Michael Svensson tror ändå inte att detta leder till öppna konflikter.

– Jag tror snarare att om inte den nuvarande partistyrelsen ställer sina platser till förfogande så kan det skapa konflikter och ledsamheter hos enskilda partistyrelseledamöter till hösten.

Det bästa vore att klara av alla namnfrågor på extrastämman i mars. Då kan partiet koncentrera sig på politisk utveckling vid den ordinarie stämman nästa höst.

– Annars får vi en ny procedur till hösten där det kan komma att ske voteringar om enskilda platser. Det tycker jag vore väldigt olyckligt, säger Michael Svensson.

Även om få länsförbund ännu meddelat valberedningen vem man vill se som ny partiordförande så tonar ändå den ekonomisk-politiska talespersonen Anna Kinberg Batra fram som favorit. Hon finns också med bland andra namn på Hallandsmoderaternas lista.

– Det viktiga är, tycker jag, att vi får en partiordförande som har stor förmåga att behålla ledartröjan i ekonomi och jobbfrågan, säger Michael Svensson.

I veckan kunde Ekot rapportera att ett par länsförbund vill att valberedningen ännu en gång ska fråga föredträdaresom redan sagt nej, såsom förre infrastrukturen Catharina Elmsäter-Svärt och förre socialförsäkringsministern Ulf Kristersson. Moderaterna i Halland lämnar det till valberedningen.

– Känner de att de behöver fler kandidater så måste de naturligtvis gå ut bredare, säger Michael Svensson