Pensionär, pengar
Foto: TT

Pensionärer dåliga på att söka bostadstillägg

"Beror på okunskap"
1:02 min

Uppemot 115 000 pensionärer har rätt till bostadstillägg, men har ändå inte ansökt om pengar. Pensionsmyndigheten ska nu börja arbeta mer mer aktivt för att nå ut med informationen om bostadstillägget.

– Dels beror det väl på okunskap. En vanlig uppfattning är att om man bor i villa, har man inte rätt till bostadstillägg, säger Kent Larsson, utvecklingschef på Pensionsmyndigheten.

Av Sveriges närmare två miljoner pensionärer har 274 000 bostadstillägg, vilket är en skattefri förmån för pensionärer över 65 år med låg inkomst. Som mest kan man få ut nästan 5 000 per månad, men i genomsnitt ligger utbetalningarna på 2 400.

Pensionsmyndigheten skall därför börja jobba mer aktivt för att nå ut till de 115 000 pensionärer som har rätt till bostadstillägg men inte ansökt. Bland annat genom riktade brev och genom att bifoga information om bostadstillägg vid utskicket av det årliga orangea kuvertet med pensionsbeskedet.

Kent Larsson menar att det är många pensionärer som helt enkelt inte vet om att de har rätt till bostadstillägg.

- Sedan finns också en mindre grupp som inte vill söka, säger Kent Larsson. De tycker att de klarar sig och har det relativt bra på den pensionen som de har och vill då inte söka något som de uppfattar som ett bidrag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".