Foto: TT

Glädjeskutt på Tokyobörsen efter stödköp

"Ökar köpen med 10 och 20 biljoner yen"
1:03 min

Den japanska centralbanken ska öka sina stödköp av obligationer. Det meddelade centralbanken för en liten stund sen.

Japans centralbank ska öka sina stödköp av obligationer. Beslutet var oväntat, och yenen föll snabbt till den lägsta nivån mot dollarn på sex år. Samtidigt steg Tokyobörsen kraftigt efter beskedet.

Japans centralbank har bestämt sig för att öka de penningpolitiska stimulansåtgärderna för att få fart på landets ekonomi. Dagens besked kommer efter att effekten av de finanspolitiska åtgärder som Japans premiärminister Shinzo Abe genomfört avtagit.

Enligt siffror som publicerades innan centralbankens besked idag så är Japan långt ifrån att uppnå målet på 2 procents inflation nästa år. Centralbanken har satt detta mål för att hejda den deflation som i decennier har plågat landet och hämmat företags och privatpersoners investeringar. Problemen har varit allvarliga ända sedan den ekonomiska krisen på 90-talet.

Inflationen har den senaste tiden sjunkit ytterligare. Hushållens konsumtion sjönk i september med 5,6 procent jämfört med samma månad i fjol. Till viss del beror detta på att konsumtionsskatterna i Japan höjts.

Centralbanken hoppas nu att få fart på både inflation och tillväxt genom att öka köpen av obligationer med mellan 10 och 20 biljoner yen. Det återstår att se om det kommer att vara tillräckligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".