Foto: TT

Fortsatta oroligheter i Burkina Faso

Röken stiger fortfarande i huvudstaden
1:16 min

Situationen i det västafrikanska landet Burkina Faso är just nu oklart. I går förklarade militären att den tar över ledningen av landet efter våldsamma protester mot den sittande presidenten. Men president Blaise Compaoré vägrar avgå.

Samtidigt som röken fortfarande stiger från byggnader i huvudstaden Ouagadougou efter gårdagens bränder och kravaller mot bland annat parlamentet så är den politiska situationen minst sagt förvirrad.

Militären har utfärdat ett utegångsförbud och säger sig ha upplöst parlamentet och regeringen. Men president Blaise Compaoré, som suttit vid makten i 27 år, vägrar avgå och säger att han nu ska leda en övergångsregering där alla parter ska ingå, under en tolvmånadersperiod fram till nästa val.

Det här går emot militärens beslut igår där den sa att den tagit över makten och ska införa en övergångsministär, utan presidenten. Hundratals demonstranter samlades idag vid centrala Place de la Nation och arméhögkvarteret där de krävde att president Compaoré avgår.

Den politiska oppositionen som samlar en rad partier, har ännu inte uttalat sig om militärens agerande, och det är oklart om den kommer ingå i militärens övergångsministär. Protesterna som eskalerat under veckan, har handlat om en kontroversiell lagändring som skulle ha gett presidenten fler mandatperioder.

Enligt oppositionen har ett trettiotal ha dödats och omkring hundra skadats hittills i våldsamheterna.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".