Nytt jätteåtal för sexövergrepp

Ännu ett jätteåtal gällande sexbrott mot barn över nätet lämnades i dag in av åklagare. Det nya fallet gäller en 24-årig man i Stockholm som misstänks för brott mot 59 flickor i åldrarna 12 till 17 år.

Den del av åtalet som nu lämnats in till tingsrätten gäller grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Vid ett senare tillfälle kommer mannen även att åtalas för våldtäkt mot barn eftersom han träffat några av barnen och då utsatt dem för ytterligare övergrepp.

Mannen ska enligt åklagaren ha kommit i kontakt med barnen via social forum på nätet. Först har han låtsas vara en annan person och när han lyckats etablera en relation till flickorna ska han ha förmått dem att skicka bilder och filmer på sig själva där de har varit avklädda.

"Senare har han hotat med att lägga upp fotona och filmerna på internet, till exempel på porrsajter, eller att skicka till någon av flickans anhöriga. På så sätt har han pressat dem att göra nya och grövre saker", säger kammaråklagare Linda Lauronen i ett pressmeddelande.

Tillvägagångssättet är i stort sett identiskt med det som åtalade i liknande stora och nyligen uppmärksammade fall har använt.

I de fall då barnen inte vågar berätta för någon vuxen om den utpressningsliknande situationen ser det inget annat alternativ än att förse gärningsmannen med det han kräver. Flera av övergreppen i liknande fall har inte anmälts av barnen eller deras anhöriga utan har upptäckts av polisen när de börjat nysta i andra anmälningar.

Två åklagare sköter målet. De har valt att dela upp det i sammanlagt sex åtalstillfällen med ett tiotal ärenden åt gången. Rättegången inleds vid Nacka tingsrätt den 12 november och beräknas hålla på till februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".