1 av 4
Under fredagen hölls sällsynt samtal mellan oppositionen, ledd av Aung San Suu Kyi, och regeringspartiet och presidenten Thein Sein. Foto: AP Photo / Khin Maung Win / TT.
2 av 4
Burmas president Thein Sein skakar hand med oppositionspolitikern och aktivisten Aung San Suu Kyi innan ett möte i presidentpalatset i Naypyitaw. Foto: . AP Photo / Khin Maung Win / TT.
3 av 4
Burmas president, Thein Sein, vinkar när han anländer till presidentpalatset inför samtalen med oppositionen under fredagen. Foto: Foto: AP Photo / Khin Maung Win / TT.
4 av 4
Aung San Suu Kyi, burmesisk aktivist och fredspristagare. Foto: Henrik Montgomery / TT.

Burma öppnar för grundlagsändring

Historiska samtal mellan regering och opposition
1:43 min

I Burma har presidenten för första gången inlett samtal med oppositionspolitiker. Samtalen kan öppna för en ändring i lagen som gör att fredspristagaren Aung San Suu Kyi kan kandidera i kommande presidentval.

För första gången har nu samtal inletts mellan Burmas president Thein Sein, en rad oppositionspolitiker däribland fredspristagaren Aung San Suu Kyi.

Enligt presidentens talesperson kan parlamentet komma att överväga grundlagsändringar inför nästa års val. Vilket skulle kunna öppna för Aung San Suu Kyi att ställa upp i valet.

Det var i morse lokal tid som presidenten, de högsta militärerna i landet och oppositionspolitiker, däribland Aung San Suu Kyi,  gick in i den stora parlamentsbyggnaden i Burmas huvudstad Naypiytaw.

Mötet var hastigt sammankallat och en del analyserar det som att president Thein Sein mer eller mindre tvingades kalla till sammanträdet efter det telefonsamtal han hade i går med USA:s president Barack Obama.

Den amerikanske presidenten pratade även med Aung San Suu Kyi.

Det har funnits tvivel på landets väg mot demokrati den senaste tiden. Burma vägrar fortfarande att godkänna den muslimska folkgruppen Rohingyas som medborgare i landet, och fredsprocessen med de etniska olika stridande grupperna i landet går också på kryckor just nu.

Om en dryg vecka hålls ett toppmöte inom ASEAN i Burma dit många av världens ledare kommer, så även Obama.

Aung San Suu Kyis parti NLD har under sommaren och hösten fört en kampanj för att få till en grundlagsändring, då den nuvarande konstitutionen nekar en person som är eller varit gift med en utlänning att bli landets högste ledare.

En paragraf som skrevs in 2008 och som designades för att stoppa just Suu Kyi att kunna bli president i Burma.

Över fem miljoner människor har skrivit under kravet på en ändring. Men NLD vill också ändra på fördelningen i parlamentet.

I dag tillsätts 25 procent av parlamentsplatserna av militär och för att få till en grundlagsändring så måste man ha 75 procents majoritet.

Så det är lång väg kvar innan Suu Kyi skulle kunna bli Burmas president. Valet kommer att hållas månadsskiftet oktober november nästa år och NLD spås ta en jordskredsseger. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".