Svag effekt på tillväxten trots centralbankens stödköp

Vill få fart på inflationen
1:22 min

Japans tillväxt kommer troligen inte att öka så mycket trots att centralbanken överraskade genom att att öka sina stödköp av obligationer. Tokyobörsen steg kraftigt och valutan yenen sjönk kraftigt därefter.

– Det blir små effekter på tillväxten. Tanken är nog mer att få fart på inflationen. Vi tror att tillväxten blir runt en procent i år och de två kommande åren, säger Andreas Johnson, makroanalytiker på banken SEB.

Reaktionen på marknaden blev omedelbar och kraftig i morse svensk tid, när Japans centralbank offentliggjorde att man ökar sina stödköp av obligationer.

Tokyobörsen steg snabbt och slutade upp 4,8 procent. Valutan yenen försvagades kraftigt, och föll till den lägsta nivån gentemot dollarn på sex år.

Syftet med stödköpen är att få fart på inflationen. I Japan har den privata konsumtionen minskat de senaste månaderna, efter en momshöjning i april.

Syftet med momshöjningen var att få in mer pengar till statskassan. Japan har en statsskuld på mer än 200 procent av BNP.

Ytterligare en momshöjning är planerad till slutet av nästa år, vilket skulle kunna få effekten att konsumtionen minskar ännu mer, säger Andreas Johnson.

– Pressen kommer att öka på att man skjuter upp nästa momshöjning. Annars kan tillväxten påverkas negativt, säger Andreas Johnson på SEB.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".