I somras öppnade asylboendet i Porjus i det gamla hotellet. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.

Välkomnar spridning av asylboenden

"Har lyft upp den här utmaningen under lång tid"
2:06 min

I Porjus i Norrbotten, där de 350 invånarna blivit 100 fler, ser man positivt på Konkurrensverkets lösning för att asylboenden ska spridas bättre över landet.

Konkurrensverket kan ha hittat en lösning på problemet att små och medelstora kommuner ibland tvingas ta emot många fler asylsökande än större kommuner.

Migrationsverket har tidigare gjort bedömningen att det inte går att styra var nya asylboenden ska placeras, utan att man bryter mot lagen om offentlig upphandling.

Det här har lett till att privata fastighetsägare kan starta asylboenden, utan att kommunerna och Migrationsverket kan tacka nej.

I lilla Porjus i Norrbotten har de 350 invånarna blivit 100 till när ett flyktingboende placerades i det gamla hotellet.

En av dem som har skrivit under en protest mot att Porjus ska ta emot ännu fler är handlaren Kalle Nilsson.

– Folk har fattat att vi kanske får fler flyktingar än det är boende här. Det är ju det man tycker är helt vansinnigt, säger han.

Men på Konkurrensverket tror man nu alltså att det kan finnas en väg runt problemet. Migrationsverket skulle kunna tolka sitt uppdrag som större än att bara skaffa tak över huvudet till asylsökande.

Då skulle man, innan själva upphandlingen drar igång, kunna ställa krav på att det finns skolor och daghem i kommunen till exempel.

Det tillträdande kommunalrådet i Jokkmokk, där Porjus ligger, Socialdemokratern Robert Bernhardsson tycker att det låter som ett utmärkt förslag.

– Spontant känns det glädjande att man hittar en lösning som beaktar kommunernas förutsättningar. Det är lite ironiskt att det är Konkurrensverket som belyser frågan och inte Migrationsverket, säger Robert Bernhardsson.

Menar du att Migrationsverket borde ha kommit på detta själva?

– Jag tycker det. Eftersom vi från kommunernas sida har lyft upp den här utmaningen under så lång tid, så tänker jag att de borde ha haft fantasi nog att titta på frågan utifrån samma perspektiv som Konkurrensverket har gjort.

Men Mikael Ribbenvik, som är operativ chef på Migrationsverket, förstår inte kritiken. Han håller helt med om att lagstiftningen ställer till med problem för mindre kommuner, men han kan inte tycka att det är Migrationsverkets fel.

– Det är många som har förståelse för de här små orterna. Sedan är kritiken helt oförtjänt eftersom vi följer gällande lagstiftning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".