Muslimer som har samlats I bön under den första dagen för Eid al-Fitr framför al-Aqsamoskéns området i Jerusalem. Foto: AP Photo / Mahmoud Illean / TT.

Moskéstängning i Jerusalem kan leda till mer våld

"Läget är spänt"
1:57 min

Under fredagsbönen var läget mycket spänt vid al-Aqsamoskén i Jerusalem. Vår korrespondent Katja Magnusson, som finns på plats i den heliga staden, berättar om upprörda stämningar både bland palestinier och israeler.

– Det var väldigt mycket polisbevakning. Män under 50 fick inte komma  in i moskén. Det är spänt och irriterat, säger hon.

Igår stängdes moskén helt för bön och den palestinske presidenten beskrev det som en krigsförklaring, medan USA:s utrikesminister John Kerry manat parterna till lugn.

Den öppnades igen, men i begränsad omfattning. Och de som gick för att be i moskén under fredagen var arga och besvikna.

Palestinierna säger att de känner sig hotade och att de måste försvara den för dem heliga platsen.

Men även många israeler är arga och anser att Sveriges erkännande av Palestina är orättvist.

– Det är ett spänt läge. Det var första gången på 14 år som man stängde moskén igår och förra gången, när Ariel Sharon gick upp på tempelberget, så var det en av de utlösande
faktorerna till den andra intifadan, säger Katja Magnusson och fortsätter:

– Bedömare tror att det blir mer våldsamheter, kanske inte en intifada, men många tror att det kommer vara fortsatt  oroligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".