Efter valet - S backar i opinionen

Socialdemokraterna backar medan Miljöpartiet gick framåt i opinionen under oktober. Det visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av de stora opinionsinstitutens mätningar som Novus gör för Ekot.

Grafik: Svensk Väljar­opinion, oktober

Förändringarna är små dock och flera partier visar upp i stort sett samma siffror som i valet. Det brukar hända mer i opinionen efter ett val, säger statsvetaren Mikael Gilljam vid Göteborgs universitet:

– Många tror att de stora förändringarna är under valrörelsen, vi pratar om rörliga väljare och att det är då det händer. Men tittar man bakåt historiskt så är det inte ovanligt att de stora förändringarna ligger efter valet och kanske några månader framåt, att framgångarna fortsätter för några några partier, säger han.

En förklaring till att opinionen kan svänga rätt kraftigt efter ett val är att väljarna flyttar sina sympatier till segrarna. En annan är att taktikröstare i opinionsmätningar vänder tillbaka till de partier de egentligen gillar bäst.

– Man har ju ingen anledning att vara taktisk i opinionsmätningar och då kan det se ut som att det blir skiftningar, säger Mikael Gilljam.

Moderaterna går i mätningen fram med en dryg procentenhet jämfört med valet och hamnar på 24,4 procent. Det skulle kunna vara taktiksröstare som återvänt, men forskningen har inga svar på det än, enligt Mikael Gilljam.

Det har skett förändringar hos regeringspartierna. Socialdemokraterna backar med 1,8 procentenheter sedan valdagen och hamnar nu på 29,2 procent. Miljöpartiet går fram med nästan lika mycket till 8,5 procent. Det går inte nu att säga om detta kan vara en trend.

– Om det nu är så att det ena partiet vinner på att vara i regering och det andra förlorar, så vill jag gärna se att det är en trend som kanske fortsätter i nästa och nästa och nästa mätning också innan jag vågar dra en sådan slutsats.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tillsammans 37,7 procent. Det är en liten minskning. Ihop med Vänsterpartiet, som går fram något till 6,4 procent, har de rödgröna strax över 44 procent. Allianspartierna ligger knappt under 40 procent. Gapet mellan dem har enbart ökat med en procentenhet sedan valet i de rödgrönas favör.

Sverigedemokraterna ligger i stort sett kvar på den stora andel av opinionen partiet erövrade i valet. SD backar 0,2 procentenheter till 12,7. Men Mikael Gilljam vågar inte lita på den siffran:

- Jag är fortfarande väldigt osäker på om instituten klarar av detta med att mäta Sverigedemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".