Presidenten i Burkina Faso, Blaise Compaoré, är borta från makten efter 27 år. Foto: TT

Efter 27 år - presidenten i Burkina Faso borta från makten

Ekots korrespondent: Uppgifter om fria val inom 90 dagar
1:49 min

Armén i Burkina Faso meddelar att president Blaise Compaoré har avsatts efter 27 år vid makten, rapporterar AFP. Enligt flera nyhetsbyråer har president Blaise Compaoré själv bekräftat att han lämnar sin post.

Enligt AFP har Compaoré deklarerat att maktvakum nu råder i det västafrikanska landet och samtidigt utlovat fria val redan inom 90 dagar. Dagens händelser kommer efter våldsamma protester mot ett förslag som skulle ge presidenten möjlighet att sitta kvar längre vid makten.

Beskedet om att militären avsätter presidenten kom strax före klockan två svensk tid. Tidgare i dag meddelades det att parlamentet och regeringen kommer att upplösas och en övergångsministär ska ta över.

– Compaoré sitter inte längre vid makten, säger överste Boureima Farta till folkmassan som samlats framför militärens högkvarter.

Mycket pekade redan tidigare på att Compaorés tid vid makten var över. Fredagens besked kommer en dag efter att militären upplöst parlamentet och meddelat att en övergångsregering kommer att ta över under de kommande tolv månaderna, tills dess att nyval kan hållas. Demonstranter hade då stormat och tänt eld på parlamentsbyggnaden, samt tagit över den statliga tv-kanalen.

30 människor uppges ha dödats och 100 skadats under det senaste dygnets oroligheter, enligt uppgift från regimkritiker till AFP.

Det var ett förslag på en grundlagsändring, som skulle ge Compaoré möjlighet att sitta kvar vid makten, som fick demonstranter att tidigare i veckan ge sig ut på gatorna runtom i landet för att visa sitt missnöje. Regeringen drog tillbaka förslaget om ändrad konstitution, men då var det redan för sent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".