Beredd ändra Migrationsverkets uppdrag

Minister beredd ändra Migrationsverkets uppdrag
2:03 min

Nu lovar justitieminister Morgan Johansson att göra ändringar i Migrationsverkets uppdrag, om det behövs för att få en bättre spridning över landet på boenden för asylsökande.

Detta efter Ekots tidigare rapportering att det kan finnas en enkel lösning på problemet att små kommuner ibland tvingas ta emot många fler asylsökande än större kommuner.

– Behöver regeringen göra något för att det här ska fungera på ett bättre sätt så vill jag gärna göra det, så fort som möjligt, säger justitieminister Morgan Johansson.

Problemet har varit lagen om offentlig upphandling. Den gör att varken Migrationsverket eller kommunerna har rätt att tacka nej till privata fastighetsägare som erbjuder ett billigt boende, även om placeringen egentligen är olämplig.

I lilla Porjus i Norrbotten har 350 invånarna blivit 450 när ett flyktingboende placerades i det gamla hotellet.

En av dem som har skrivit under en protest mot att Porjus ska ta emot ännu fler är handlaren Kalle Nilsson.

– Folk har fattat att vi kanske får fler flyktingar än det är boende här. Det är ju det man tycker är helt vansinnigt.

Men Konkurrensverket kan nu ha hittat en väg runt problemet. Migrationsverket skulle kunna tolka sitt uppdrag som större än att bara skaffa tak över huvudet till asylsökande. Då skulle man, innan själva upphandlingen drar igång, kunna ställa krav på att det finns skolor och daghem i kommunen till exempel.

Och nu säger Morgan Johansson har han också tror att det här kan vara vägen framåt.

– Jag utgår ifrån att de har gjort en riktig analys.

Robert Bernhardsson är tillträdande Socialdemokratiskt kommunalrådet i Jokkmokk, där Porjus ligger. Han är också med på noterna.

– Spontant känns det glädjande att man hittar en lösning som beaktar kommunernas förutsättningar. Det är lite ironiskt att det är Konkurrensverket som belyser frågan och inte Migrationsverket.

Robert Bernhardsson tycker att Migrationsverket borde ha kommit på den här lösningen för länge sedan. Men justitieminister Morgan Johansson håller inte alls med sin partikamrat i den frågan.

– Man ska veta att Migrationsverket har ett väldigt svårt uppdrag just nu. Jag är imponerad över att de faktiskt lyckas lösa sin uppgift på ett så bra sätt som de gör. De måste idag jaga nästan 1 000 nya boenden i veckan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".