Kallar hem ambassadör - Del av politiskt spel

I morse lämnade israels ambassadör Isaac Bachman Sverige. Att länder återkallar sina ambassadörer är en del av det internationella politiska spelet säger Ove Bring Professor emeritus i folkrätt.

Det kan vara på lång sikt eller på kort sikt. I fallet Sverige-Israel är det värt det, säger Ove Bring.

– Oavsett exakt vad som händer i de svensk-israeliska bilaterala relationerna och vilka analyser kalkyler och analyser vi gör av det så ska det vägas mot det folkrättsliga värdet av erkännande av Palestina. Det är ett mycket högre värde. Det är en fråga om internationell rättvisa.

Det är viktigt att palestinierna känner att dom har Sverige och folkrätten i ryggen, säger Ove Bring.

Även om lite pekar på att Sveriges erkännande av Palestina kommer få nåra egentliga konsekvenser för en framtida freduppgörelse.

Inte heller förväntas nån förändring på plats i Jerusalem där det svenska generalkonsulatet precis som tidigare kommer fortsätta hålla kontakt med palestinska representanter.

Men i Stockholm förväntas en uppgradering av den palestinska representationen.

– I Stockholm får den palestinska representationen en ambassad och en ambassadör.

I ett telefonsamtal med Stefan Löfven igår tackade palestinierna persident Mahmoud Abbas och kallade Sverige för pionjärer.

Nu hoppas man att större och mer betydelsefulla länder inom EU kommer inspireras av Sveriges beslut.

Men från håll ansågs det att den svenska regeringen handlat arrogant med tanke på att dom är så nya på jobbet. Det svenska erkännandet av Palestina verkar mest ha ett inrikespolitiskt värde, sa man.

Nåt som Ove Bring till viss del kan hålla med om. 

Tror jag ligger en hel del i det hos många riksdagsmän och personer inom de politiska partierna en önskan att regeringen skulle ha gått längre i detta för många år sen så det är nog en eftergift åt gräsrätterna att man lyssnat på dom det kan jag mycket väl tänka mig men det hindrar inte att det hela är ett försvarbart beslut från ett mer folkrättsligt perspektiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".