Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister. Foto: TT

Fridolins topprekrytering stoppades av Säpo

En högt uppsatt MP-tjänsteman fick lämna jobbet hos utbildningsminister Gustav Fridolin efter bara två dagars anställning. Anledningen: Säpo bedömde att tjänstemannen var en säkerhetsrisk på grund av dennes skulder hos kronofogden, skriver Expressen på nätet.

Enligt kvällstidningen ska tjänstemannen ha varit en topprekrytering hos Fridolin. Men Säkerhetspolisen ska ha slagit larm när de upptäckte den tilltänkta tjänstemannens skulder på 188 000 kronor, och att kronofogden varje månad gjort en utmätning på 10 000 kronor från tjänstemannens lön från Miljöpartiet.

– Vi avbröt rekryteringen eftersom säkerhetskontrollen inte var klar. Tyvärr har vi inte haft tillräckligt med tid efter valet. Några av rekryteringarna har gått snabbare än processen, säger Adam Bergsveen, Miljöpartiets biträdande presschef, till Expressen.

Det handlar om totalt 12 olika ärenden; två statliga skulder, två studiemedelsavgifter och åtta enskilda mål. I dag har MP-tjänstemannen, som även har tunga uppgifter för flera andra organistationer, fått en ny tjänst i riksdagen, enligt expressen.se.

Tidigare i veckan blev det känt att en annan av Miljöpartiets topptjänstemän i regeringskansliet dömdes för narkotikasmuggling så sent som 2012.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".