Presidenten i Burkina Faso, Blaise Compaoré, är borta från makten efter 27 år. Foto: TT

Presidenten avgår efter missnöje

Ekots korrespondent: Uppgifter om fria val inom 90 dagar
1:49 min

I Burkina Faso i Västafrika, där presidenten nu avgår efter en veckas eskalerande missnöje.

 Efter en vecka fylld av massiva demonstrationer, kravaller, ett parlament i brand och efter att allt starkare intressen mobiliserats emot honom, så insåg till slut Blaise Compaoré att hans 27 år vid makten är över. Hela dagen har tiotusentals demonstranter samlats vid Place de la Nation i centrala Ouagadougou och vid arméhögkvarteret där de krävde hans avgång.

I ett uttalande som lästes upp i en privat tv-kanal förklarade Compaoré att han avgår för att värna de demokratiska framstegen och freden i landet. Han sa också att fira val ska genomföras inom 90 dagar. Men det är oklart om det verkligen blir så, eller om det bara är en önskan från den avgående presidenten.

Det var Compaorés fortsatta maktambitioner som till slut slog tillbaka mot honom själv. Grunden till protesterna var en kontroversiell lagändring som skulle ha gett presidenten ytterligare mandatperioder, i strid mot den gällande lagstiftningen.

Arméchefen, general Honoré Traoré, förklarade idag att han tagit över ledningen för landet. Militären gick redan i går in och upplöste parlamentet och regeringen. Dessutom sade man då att en övergångs ministär ska inrättas som får tolv månader på sig att förbereda landet för nya val.

Det är ännu oklart vilken roll oppositionen får i det här nya övergångsskedet. Om militären stänger ute alla de politiska och sociala organisationer som låg bakom protesterna, kan det leda till nya oroligheter.

Compaoré som tog makten i en kupp 1987, och som vunnit fyra omstridda val sedan dess, har varit en nära allierad till Frankrike och USA i en allt oroligare region. Burkina Faso har de senaste decennierna varit relativt stabilt under hans styre och visat på en betydande ekonomiskt tillväxt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".