Foto: AP Photo / Chitose Suzuki / TT.

Stor ökning av anmälningar om sexuella övergrepp på internet

1:42 min

Det har varit flera stora härvor där gärningsmän utsatt ett stort antal minderåriga för sexuella övergrepp över internet. Senast i dag väcktes åtal mot en 24-årig man som misstänks ha begått övergrepp mot 59 minderåriga flickor, så unga som 12 år.

Björn Sellström på Rikskriminalpolisen säger att det finns ett stort mörkertal med offer som aldrig rapporterar att de blivit drabbade.

– En övervägande del av flickor i årskurs nio har fått kontakter via Internet, av olika sexuell karaktär, säger Björn Sellström.

– Men hur långt det har gått, och hur många som är offer, på samma sätt som i dessa utredningar är väldigt svårt att säga, tyvärr, säger han.

För tre år sedan gjordes 200 polisanmälningar om barn som tvingats till sexuell posering. Ifjol hade siffran stigit till drygt 600.

Hittills i år har redan mer än 900 anmälningar gjorts.

Men det finns också ett stort mörkertal. Ett problem är att många som utsatts för brotten inte anmäler det, och dessutom måste polisen själv fråga offren om de blivit utsatta för brott, och då kan många välja att tiga, av skam.

– Många av barnen känner sig medskyldiga till det som skett, säger Björn Sellström.

– Det är ju trots allt de som satt på kameran, säger han.

Gärningsmannen har ofta noggrant kartlagt den person som denne försöker utnyttja, vilket ger gärningsmannen ännu mer maktmedel.

– Om man läst chattloggarna mellan gärningsmannen och offret förstår man i vilken otroligt jobbig situation offret befinner sig, säger Björn Sellström.

– Det är hot, rätt och slätt. Gärningsmannen säger "jag tänker lägga ut bilder på dig på nätet om du inte gör som jag säger. Jag räknar till tio", berättar han.

Björn Sellström menar att gärningsmännen ofta är vanliga människor, utan några avvikande egenskaper, som man lätt skulle kunna peka ut som orsaken till att de begår brotten.

Den 24-årige mannen som åtalades i dag är inte tidigare straffad. 24-åringen åtalas bland annat för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt övergrepp mot barn.

– Enkelt sett handlar det om att han vill ha bilder på bröst och underliv, och på sexuella handlingar som de utför på sig själva, säger kammaråklagare Linda Lauronen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista