Halloween - en efterlängtad mardröm

1:43 min

Halloween står för dörren, en tid då skräckupplevelser i olika former står på schemat för en del. För andra är det en högtid som är förknippad med godis och bus. Peter Osbeck, attraktionschef på Gröna Lund, tror att människor lockas till att bli skrämda.

– Att man tycker om att bli skrämd det är ju för att det är en spänning. Du vet att det här händer inte. Du kommer inte bli attackerad på riktigt. Men ändå är det jätteläskigt, säger han.

Idag firas Halloween på flera håll, en högtid som får många är förknippad med utklädda barn som frågar om man väljer bus eller godis. Förutom det hamnar ofta skräck i olika former i fokus.

Att människor lockas till skräckupplevelser har i grund och botten att göra med att vi behöver bearbeta sånt som vi är rädda för. Det tror Agneta Lilja, etnolog vid Södertörns högskola.

– Man känner hur kroppen reagerar. Man svettas. I och med det måste man erkänna att man tycker att det vore på riktigt. Skräcken kan vara kittlande. Vi behöver den sidan också. Vi måste också utsätta oss för sådant här, om vi ska klara av att leva helt enkelt.

Något som förstärker rädslan i skräcksammanhang är att monstren ofta påminner om oss själva.

– Det vi är rädda för är något som är väldigt likt oss. De ser ut som oss. Men de har spetsiga öron. Men det är människan som är grunden.

Attraktionschefen Peter Osbeck, som just nu arbetar med byggandet av ett nytt
spökhus på Gröna Lund, tror att det som gör att många lockas in i spökhus och
till att se skräckfilmer är att man man vet att det ger en säker spänning.

– Jag tror att alla har just mardrömmar, att något otäckt ska hända. Därför kan man sitta på bio och se skräckfilmer. Vissa gillar det inte alls. Men väldigt många tycker om det. Så  har det ju varit i alla tider. Nosferatu på 20-talet, det var ju den tidens skräckfilmer.