Nekades bli polis - på grund av sin könsidentitet

1:44 min

"Robin" kom inte in på polishögskolan för att hon är transsexuell. Motiveringen hon fick var att hon kan komma att ångra sitt könsbyte och begå självmord.

Kaliber 12.00: Hela hela granskningen om fallet "Robin"

– När han sade det så blev jag helt ställd, att här sitter polisens rekrytering och säger en sådan kränkande sak på en intervju till en skola, säger Robin, som egentligen heter något annat.

Psykologen som intervjuade "Robin" under antagningsprocessen till Polishögskolan kommer fram till att Robin inte ska rekommenderas att komma in på utbildningen eftersom han är osäker på om hon landat i sin identitet som kvinna. Vid den här tiden hade Robin kommit ut som transsexuell och levt som kvinna i tre år.

Motiveringen hon får är att hon ännu inte opererat sitt könsorgan och att en sådan operation kan resultera i depression och självmord.

Det är en slutsats som även de ansvariga myndigheterna, Rekryteringsmyndigheten och Rikspolisstyrelsen, försvarar med att transsexuella har en "inte obetydlig suicidrisk".

Men det är ett påstående som tillbakavisas av en av landets främsta experter på könskorrigering, överläkare och psykiater Cecilia Dhejne. När Kaliber låter henne gå igenom de utlåtanden som gjorts om "Robin" dömer hon ut dem som en klar diskriminering. 

– Att bedöma en individ från vilken grupp de tillhör och inte på den de är, är ju från en lekmans synpunkt en klar diskriminering, säger hon.

Chefspsykologen på Rekryteringsmyndigheten som ansvarar för antagningsprocessen till Polishögskolan, Rose-Marie Lindgren, bekräftar till Kaliber att myndigheten inte har tillräcklig kompetens att bedöma transsexuella personer.

– Ja, alltså det är jättesvårt för oss att bedöma det överhuvudtaget, skulle jag säga.

Betyder inte det att man inte har samma möjligheter att komma in på Polishögskolan som alla andra?

– I förlängningen kan det ju innebära det, ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista