Virgin Galactics rymdfarkost Spaceship two. Foto: AFP Photo / NASA / Mars Scientific / Clay Center Observatory

Pilot död efter krasch med rymdfarkost i USA

Det amerikanska bolaget Virgin Galactics rymdfarkost SpaceShipTwo har kraschat i Mojaveöknen i USA under en testflygning. Den ene av de två piloterna ombord omkom och den andre skadades allvarligt.

Tv-bilder visar vita delar från rymdskeppet som ligger i Mojaveöknen i Kalifornien. En fotograf som bevakade flygningen uppger för NBC News att han sett en explosion i luften och därefter sett vrakdelar falla ned. 

Explosionen ska ha inträffat strax efter det att farkosten, SpaceShipTwo, separerade från det jetplan som fraktat upp den till hög höjd. Fredagens testflygning var den 55:e totalt, men bara den fjärde där rymdfarkostens raketer tändes och den första där en ny typ av bränsle användes. Det rapporterar AP. 

Vad explosionen och kraschen berodde på ska nu utredas. 

Rymdskeppet SpaceShipTwo beskrivs som ett flaggskepp för rymdturism och ska kunna ta 6 passagerare till gränsen av rymden, 100 km från jordytan. Prislappen ligger på en kvarts miljon dollar men trots det har över 700 personer redan bokat plats och planen var att börja resorna till våren. Hur fredagens olycka påverkar de planerna är oklart. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".