Tåget som går genom Mexiko till USA kallas för La Bestia, vilket betyder odjuret. (Mannen på bilden har ingen koppling till artikeln). Foto: TT / Rebecca Blackwell

Flydde till USA med ökända tåget

"Mycket som hänger på Obamas beslut"
1:35 min

Det senaste året har allt fler minderåriga från Centralamerika kommit till USA. Frågan om den centralamerikanska invanringen är högaktuellt. Ekot har träffat Darlin Adonay som tog sig till USA som 17-åring från Honduras.

Darlin tar fram sin mobil och visar bilder på det ökända godståget La Bestia, vilket betyder odjuret på spanska. Det var detta tåg han färdades med genom Mexiko för att komma till USA

Darlin är en av de allt fler minderåriga som kommit från Centralamerika det senaste året. Bara mellan oktober 2013 och juli i år kom det över 60 000 barn från Centralamerika, vilket är dubbelt så många som samma period året innan.

Efter att han klättrat över en mur till den amerikanska sidan kom den amerikanska gränspolisen på en gång. De flesta minderåriga migranter som grips av den amerikanska gränspolisen skickas tillbaka, eller får stanna temporärt i väntan på rättegång. Men Darlin fick permanent uppehållstillstånd, på grund av sin svåra historia.

I början av september meddelade Barack Obama att han kommer ge besked om vad som kommer ske med immigrationsreformen först efter kongressvalet nu på tisdag.

Leah Sarat arbetar med att hjälpa nyanlända centralamerikaner. Hon menar att den våg av människor som kommit dom senaste månaderna har gjort frågan ännu mer känslig och återigen skjutit upp lagförslaget

– Jag tror att det är mycket som hänger på Obamas beslut, och även på kongressen eftersom att beslutet om vad som ska göras med de centralamerikanska flyktingarna är också sammanflätade med diskussionen om invandrings i USA, säger Leah Sarat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".