Foto: TT

Ny militär "kuppar" i Burkina Faso

Oron fortsätter i Burkina Faso. I vad som tycks vara ett försök att få bort den självutnämnde nye ledaren överbefälhavare Honoré Traoré, meddelar löjtnant Issaac Zida att han tar över som statsöverhuvud.

– Jag tar över funktionen som statschef och jag vädjar till Ecowas (ett västafrikanskt samarbetsorgan) och till det internationella samfundet om förståelse och stöd för den nya ledningen.

Löjtnant Issaac Zida är enligt nyhetsbyrån AFP "andre man i presidentgardet". I sitt radiotal som Zida höll tidigt på lördagsmorgonen kallade han överbefälhavare Honoré Traorés påstående dagen innan om han tagit över som statschef för "inaktuellt".

Zida sade också att den avgångne president Blaise Compaoré nu befinner sig "på en säker plats".

Vittnen rapporterar samtidigt om en flera minuter lång och häftig skottlossning utanför presidentpalatset i huvudstaden Ouagadougou.

På fredagen meddelade Blaise Compaoré som suttit vid makten i 27 år att han — efter hårda påtryckningar och stor oro i landet — avgår. Honoré Traoré hävdade då att han tagit över makten.

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".