Foto: Pascal Guyot/TT.

Byar utplånas i ebolans spår

Läkare utan gränser: Situationen är katastrofal
1:18 min

Utbrottet av ebola i västafrikanska Sierra Leone har utplånat hela byar och samhällen och situationen är katastrofal, det uppger Läkare utan gränser efter en resa i landet.

LISTA: 10 saker du bör veta om ebola | GRAFIK: Så fungerar viruset

Ögonvittnesskildringarna  är skrämmande från Rony Zachariah,  senior koordinator från organisationen Läkare utan gränser. I en av de besökta byarna hade bara en person överlevt av de tidigare 40 invånarna.

Situationen på landsbygden i det lilla västafrikanska landet med sina 6 miljoner invånare är enligt organisationen långt värre än befarat.

Medan Världshälsoorganisationen WHO:s senaste siffror talar om totalt cirka 5 000 döda i ebola under utbrottet i år, så uppskattar Rony Zachariah att det verkliga antalet kanske är två och en halv gånger så högt.

Ett svårt problem han samtidigt lyfter fram är den stora bristen på vårdpersonal med en sjuksköterska per 10 000 i landet, samtidigt som ju även vårdpersonalen smittas av det dödliga viruset. 

Läkare utan gränsers vittnesmål kommer bara några dagar efter de hoppfulla rapporterna från det än hårdare drabbade grannlandet Liberia att spridningen av smittan där tycks avta. Med färre begravningar och där antalet fall som konstateras genom laboratorietester planat ut.

WHO:s siffra för antalet ebolasmittade i dagsläget i Västafrika är nära 14 000.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".