Virgin Galactics rymdfarkost Spaceship two. Foto: AFP Photo / NASA / Mars Scientific / Clay Center Observatory

Dödskraschen bakslag för rymdturism

Den dödliga kraschen med Virgin Galactics rymdfarkost Spaceshiptwo på fredagen kan innebära ett förödande bakslag för rymdturismen.

Enligt en expert som nyhetsbyrån AFP talat med kan starten av kommersiella rymdturer nu fördröjas flera år.

– Vi kommer knappast se några kommersiella turistturer i rymden nästa år och sannolikt inte på flera år efter det här. Det kommer absolut att försena Virgin Galactics minst två år eller mer, säger Marco Caceres, rymdforskare och chef för den Washingtonbaserade försvars- och flygorganisationen Teal Group.

Farkosten störtade under en provflygning över Kalifornien i USA. En pilot omkom och en annan skadades svårt vid olyckan. Tv-bilder visade sedan delar av den vita flygplanskroppen i Mojaveöknen några mil nordöst om Los Angeles.

Megakoncernen Virgin Group — där Virgin Galactics ingår — ägs av den 64-årige brittiske miljardären Richard Branson och han har hoppats kunna erbjuda rymdturism redan nästa år. När beskedet om olyckan kom uttryckte Branson sin bestörtning men betonade samtidigt att arbetet med rymdturism kommer att fortsätta.

"Vi har alltid vetat att vägen mot rymden är extremt svår — och att alla nya transportsystem i sin begynnelse tvingas hantera dåliga dagar. Rymden är hård — men det är den värd. Vi kommer att framhärda och tillsammans gå vidare", löd ett uttalande från Branson innan han själv reste till olycksplatsen dit han väntas under lördagen.

Omkring 800 personer hade redan betalat eller delbetalat för att få resa med Spaceshiptwo. Rymdfärjan uppges vara byggd för att kunna stiga till uppåt elva mils avstånd från jorden.

Bolaget har tidigare planerat att starta med resorna redan till våren, med prislappar på uppåt en kvarts miljon dollar (drygt 1,8 miljoner kronor).

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".