Boko Haram: "Flickorna bortgifta"

Den nigerianska terroristgruppen Boko Haram förnekar i en ny video som levererades på fredagen att man har gått med på eldupphör — något som den nigerianska regeringen hävdat.

I videon, där gruppens ledare Abubakar Shekau talar, hävdas också att alla skolflickor som rövades bort från Chibok i nordöstra Nigeria tidigare i år nu har konverterat till islam och gifts bort.

Vidare påstår sig Boko Haram hålla en tysk medborgare, som kidnappades i den nordöstliga delstaten Adamawa i juli i år, som gisslan.

Det var den 17 oktober som en hög regeringstjänsteman sade att en överenskommelse träffats med Boko Haram för att få stopp på våldet. Dessutom skulle enligt avtalet de kidnappade skolflickorna friges,

Beskedet möttes redan då med skepsis. Bland annat ska den person som representerade Boko Haram vid förhandlingarna inte ha haft någon direkt koppling till Abubakar Shekau. Våldsamheterna och kidnappningarna har dessutom fortsatt sedan den så kallade fredsuppgörelsen, senast på fredagen då tre sprängladdningar detonerade på en busstation i den nordliga staden Gombe och minst åtta människor miste livet.

I fredagens video är Abubakar Shekau militärklädd med svart turban och flankerad av 15 beväpnade män:

– Vi har inget fredsavtal med någon. Det är en lögn, en lögn... vi kommer inte förhandla. Vad skulle vi vinna på förhandlingar? Gud säger till oss att vi inte ska göra det, förkunnar han i inspelningen.

Shekaus omnämnande av skolflickorna är också det första sedan i maj då en video med över 100 av dem, klädda i hijab och till synes försjunkna i bön, visades upp

– Vet ni inte att över 200 av skolflickorna från Chibok har konverterat till islam? De har nu memorerat två kapitel av koranen.

Sedan säger han skrattande att "Vi har gift bort dem. De befinner sig nu i sina hem med sina män."

Det var i april i år som Boko Haram rövade bort 276 flickor från en skola i Chibok. Ett femtiotal av flickorna kunde fly inom några dagar, och ytterligare en frigavs i september. I juni fördes 60 flickor och kvinnor bort i en annan kidnappningsräd genomförd av Boko Haram. De lyckades emellertid fly på egen hand efter två veckor.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".